O društvu

Kako je nastalo društvo Metuljčica?

Društvo je bilo uradno registrirano 25. avgusta 2006. Nastalo iz potrebe nas, bolnikov, da se med seboj povežemo, si izmenjujemo informacije in izkušnje, si pomagamo, kadar in če se bolezensko stanje poslabša ipd.

V Sloveniji je kar okoli 150.000 bolnic in bolnikov in vsako leto se na novo odkrije približno 4.000 novih bolnikov z različnimi obolenji ščitnice.

Kako deluje društvo Metuljčica?

Sedež društva je v Ljubljani, kjer je tudi največja skupina bolnikov, po nekaterih večjih krajih obstajajo tudi že področne skupine. Naša želja je, da bi sčasoma enakomerno pokrili celo Slovenijo, ker vemo, kako pomembno je za bolnike pridobiti čim hitreje in kar največ informacij.

Zaradi bolezni ščitnice se »ne umre«, če lahko tako rečemo, vendar pa so to kronične bolezni, ki jih je potrebno dosmrtno zdraviti z ustrezno, praviloma hormonsko terapijo. Bolezni same pa, podobno kot vse kronične bolezni, pomenijo bistveno poslabšano kakovost življenja.

Skupine za samopomoč so za zdaj v Ljubljani, Postojni, Novem mestu, Črnomlju, Kopru, Celju in Idriji.

V teh skupinah se bolniki z boleznimi ščitnice srečujejo praviloma enkrat mesečno, si izmenjujejo izkušnje, takrat razdelimo tudi pisna gradiva, ki jih pripravimo, večkrat pa imamo tudi predavanja strokovnjakov — specialistov s področja bolezni ščitnice.

Sedež društva je na Smrekarjevi 44 v Ljubljani, po telefonu nas dobite na številki 040 276 103.

Uradni forum društva z naslovom Kako živeti z boleznijo ščitnice-Metuljčica, kjer se pogovarjamo o svojih izkušnjah z boleznijo in zdravljenjem, se nahaja na portalu Med.Over.Net.

Forum, katerega je Metuljčica uporabljala doslej, smo preoblikovali v našo Klepetalnico, kjer lahko poklepetate prav o o vsem… Najdete jo na spletni strani: http://metuljcica.mojforum.si

Najdete pa nas tudi v skupini na FACEBOOK-u , kjer intenzivno debatiramo o problemih ščitnice…

Pri izvedbi naših projektov nam pomagajo:

mkdf-team-image

Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnioh organizacij RS

mkdf-team-image

Mestna občina Ljubljana

mkdf-team-image

Občina Postojna

mkdf-team-image

Biotehniški Izobraževalni Center Ljubljana

mkdf-team-image

Občina Novo mesto

INTEGRAL VOZNIK d.o.o.