Srečanje društva 10.04.2010

Srečanje društva 10.04.2010

PDF Natisni E-pošta
NAŠE SREČANJE  10.04.2010 PDF Natisni E-pošta
Prijetno se je vsako leto srečati s prijatelji in spoznati nove. Tako smo se v soboto 10. aprila 2010 ponovno, tokrat že sedmič, srečali na vseslovenskem srečanju  Društva za pomoč pri obolenjih ščitnice METULJČICA.

Na predavanjih smo tudi letos slišali marsikaj zanimivega in pridobili nove informacije glede naših težav, ter si ob prigrizku med odmori izmenjali izkušnje. Naša druženja so prelepa priložnost za prepletanje koristnega s prijetnim.
Društvo Metuljčica se iskreno zahvaljuje vsem predavateljem, kateri so se prijazno, ter v svojem prostem času odzvali našemu povabilu in delili z nami svoje obsežno strokovno znanje in potrpežljivo odgovarjali na vsa zastavljena vprašanja.
Posebna zahvala gre Piranskim solinam, Krajinskemu parku Sečoveljske soline, ki so nam podarile toliko naravne piranske soli in darilnih vrečk, da jo je bilo dovolj za vse udeležence. Hvala, ker ste s skrbjo do našega dobrega zdravja k le temu tudi pripomogli.   Želeli bi se zahvaliti tudi Biotehničnemu izobraževalnemu centru Ljubljana (BIC), kjer so za naše druženje tudi letos napekli nekaj kartonov slastnega sladkega in slanega peciva, pa Pivovarni Union, ki je z brezalkoholno pijačo poskrbela, da nismo bili žejni. .Ponovno, že tretje leto, je bil z nami BORUT POGAČNIK, univ.dipl. sociolog, psihoterapevt in grafolog. Tokratno predavanje je imelo naslov »Z mirom proti nemiru«. Gospod Pogačnik je nadgradil dosedanja predavanja, predal nam je mnogo zanimivih primerov iz vsakdanjega življenja, pojasnil nam je, kako si lahko skozi bolezen in zdravljenje pomagamo, s poudarkom, da je bistvo uspeha zdravljenja v nas samih. Vodil nas je skozi t.i. vajo vizualizacije, s katero si lahko olajšamo kot posamezniki za nas travmatične dogodke v življenju. Poudaril je, kako pomembno je ustvariti mir v sebi, ter kako si ob tem olajšamo tudi bolezen samo. Razložil je, kako deluje povezava nadjaza, funkcionalnega jaza in podzavesti, kako tudi povezavo med mišljenjem, čutenjem, čustvi in intuicijo in kako se to odraža v naših reakcijah na dogodke in odzivom telesa na stres.

Naša članica ROŽA CIGLAR, univ.dipl.ing.kem. se je posvetila proučevanju literature in študij o jodu in posledično prišla do mnogih spoznanj o škodljivosti prevelikega jodiranja. Predavala je o jodu kot nujno potrebnemu mikroelementu, o ščitnici, ki jod absorbira, skladišči in proizvaja hormone tiroksin in trijodtironin, ki jih prav tako shranjuje. Zaloge hormona zadoščajo kar za dva meseca. Neprestane prevelike količine joda v hrani in soli pa so škodljive in povzročajo zelo resna obolenja ščitnice. Že samo soli je dodano toliko joda, da pri skromni uporabi soli zadošča za optimalno preskrbo z jodom. Izpostavila je pretiravanje z jodiranjem vse povprek. Jod se dodaja ne samo soli, ampak tudi v krmi za živali, posledično je prisoten v mleku, mesu, siru, smetani, namazih, čokoladi, sladoledu, tudi otroški hrani in celo v mleku v prahu za dojenčke, kar lahko privede to tega, da že dojenček dobi mnogo preveč joda za svojo težo in mu to lahko škoduje. Opozorila je, da ob široko zastavljeni akciji »preprečevanja obolenj zaradi pomanjkanja joda«, niso poskrbeli za ustrezen nadzor akcije, zaradi česar prihaja do prekomerne preskrbe z jodom, in do obolenj zaradi pretirane uporabe joda. Opozorila, da večina prehranskih dodatkov vsebuje jod v takih količinah, da pokrijejo celodnevne potrebe joda. (Je v mineralih, v vitaminih, v zdravilih, v razkužilih, v organskih barvilih, v algah, v zgoščevalnih sredstvih, prisoten je celo v bioproduktih, ker se tudi v bioproizvodnji dovoljuje uporaba jodnih mineralnih mešanic!) Tako mnogo ščitničnih bolnikov ne najde več ustrezne, sebi primerne hrane. Za večino ščitničnih bolnikov odrasle populacije tako visoke količine joda niso primerne, je celo kotraindiciran, vendar se jim ne da izogniti, ker niso označene v produktih, ki izhajajo iz živali in ker zaradi prisotnosti v soli niso navedene v deklaracijah. Vse študije je strokovno predstavila z grafikoni. Predavanje je zaključila s predlogom ukrepov za spremembo zdravstvene politike na tem področju, ker končno velja tudi za ščitnične bolnike, da jim zdravstveni ukrepi ne smejo škoditi.

Na Občnem zboru je predsednica našega društva Metuljčica JANJA DRENŠEK, predstavila delovanje društva v letu 2009, kakor tudi vse aktivnosti in finančno poročilo. Vodje skupin za samopomoč po Sloveniji so predstavile delovanje skupin v lanskem letu in podale načrte za letošnje leto. Aktivne skupine za samopomoč so v Ljubljani, Postojni, Celju, Novem mestu in Šoštanju.

IRENA STASTNY, predstavnica farmacevtske družbe »Genzyme« je predstavila njihova uspešna zdravila pri zdravljenju raka na ščitnici, Thyrogen. Razložila je, kako zdravilo deluje in kateri fazi v postopku zdravljenja je namenjeno. Družba »Genzyme« uspešno sodeluje z Društvom, na naši spletni strani najdete tudi njihovo brošuro o raku ščitnice.

Mag. HELENA MOLNAR NOVAK, dr. med., Iz Klinike za nuklearno medicino, Oddelka za bolezni ščitnice pa nam je predavala o bazedovki, avtoimunski bolezni ščitnice, ki klinično poteka s hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice) in očesno prizadetostjo, imenovano ščitnična orbitopatija. Preko fotografij in podatkov nas je seznanjala z možnimi posledicami te bolezni, hudimi težavami z očmi, kožo in samim zdravljenjem. Zdravljenje te bolezni ni enostavno in prinaša s seboj obilo stranskih učinkov. Razložila je tudi, da ko ima pacient že neko avtoimuno bolezen, se lahko pridruži se kakšna dodatna, kakor tudi razne alergije ali celiakija. Vprašanj je bilo veliko, od tega, kako jod vpliva na bolezni ščitnice, ter kako se lahko krepi imunski sistem ob avtoimunih boleznih, do vprašanj o motnjah ritma srca in povezanih težav, slabim telesnim splošnim počutjem, kljub izvidom ščitničnih hormonov v mejah normale, doziranjem zdravil. Skratka vsem, kar nas je težilo. Glede na to, da se pacienti s tirologom lahko posvetujemo zelo redko, je bila radovednost razumljiva. Tako je bila razjasnjen tudi marsikateri dvom in težava. Vseh prijaznih in laikom razumljivih odgovorov smo bili veseli.

Zapisano za vse vas, kateri se srečanja niste utegnili udeležiti, tudi zato, da sem nam boste prihodnjič z lučko v srcu pridružili Smile.

Metuljčica Alma Malčič