Obisk zeliščarske kmetije Plavica 30.05.2009

Obisk zeliščarske kmetije Plavica 30.05.2009

Za vas, ki se niste utegnili udeležiti vseslovenskega druženja na kmetiji Plavica v Cerovcu PDF Natisni E-pošta
… pa nekaj utrinkov, da se nam boste naslednjič z lučko v srcu pridružili.

V prekrasnem sončnem vremenu, med cvetlicami in raznimi želišči,  je bila dobra volja in zadovoljstvo v sproščenem okolju še dodaten okrasek k našim dnevom, ko nas naš metuljček v vratu ne razveseljuje preveč, pa ravno takšna druženja sprožijo v nas prelepo energijo.  Preživeli smo poučen in prijazen dan.

Lepo je bilo ponovno videti drug drugega, poklepetati in deliti svoje izkušnje. Verjamem, da so tudi novi člani in pridružene moči našega društva preživeli doživet in drugačen dan. Dan, ki je bil v vrvežu vsakdanjega življena nekaj neobičajnega. Da se človek, ki je naravno bitje vrača k svojemu izvoru – naravi. Ob vseh teh občutjih pa se sproži med nami zavedanje, da je v slogi moč in to prižge iskrico, ki je potrebna, da se napredovanje na vseh ravneh nadaljuje.

PlavicaNa skupnem druženju in raziskovanju nas je na zeliščarski kmetiji Plavica prijazno sprejela družina Majes. Obdali so nas z parkom zdravilnih rož, celotna družina pa je bogat vir znanja in izkušenj za delo z zdravilnimi rastlinami, glino in ajurvedskimi pripravki.

Ob prihodu smo na rosni travi in pod sončnimi žarki uživali v dobrodošlici, domačem čaju z medom in zeliščnimi kruhki.

Deležni smo bili detajlne razlage o zdravilnih rastlinah, zeliščih, drevesih in še mnogo ostalih skrivnosti, ki gredo ob tem. Gospod Majes je prava enciklopedija. Na vsako naše vprašanje je imel pripravljen odgovor, čeprav je bila naša radovednost brezmejna. Ves čas pa je poudarjal, da lahko s pomočjo narave za svoje težave veliko naredimo sami.

Kasneje nas je Vesna začarala s svojim poznavanjem gline in njene zdravilne moči. Razložila je zdravilni namen gline in kako v organizmu deluje. Ponudila nam je pripravljeno glino, naj iz nje zvaljamo v rokah kroglico ali kakšen izdelek. Zanimivo je bilo videti, kako različno se nam je glina sušila na rokah in tudi za to je imela razlago. Za konec nam je prebrala še tri svoje pesmi, ob katerih smo se metuljčice čisto raznežile.

Že polne znanja in zapiskov nas je še gospa Majes povedla v znanje izdelave ognjičevega mazila, katerega je pripravila kar pred našimi očmi in s tem tudi natančno razkrila recept. Nato je skuhala tudi žajbljev sirup, tega smo za dobro zdravje zaužili kar tam. Bil je odličen. Recept je takšen: V cca 1,5 dcl vrele vode damo kar veliko količino žajblja. Mera  je prikazana na fotografijah. Pustimo, da odstoji, nato pa ta močan žajbljev pripravek zmešamo v kilogram medu. Najboljše akacijev, ki je dober za pljuča.  Žajbljev sirup se lahko zaužje samostojno ali pa kot dodatek v čaj.

Po kosilu smo imeli še predavanje na temo zdravilne rastline in ščitnica.

Dan smo zaključili v zidanici. Pogostili so nas tudi z belokranjsko pogačo.  Nakupili smo si lahko čaje, literaturo, zdravilno in okrasno keramiko, mazila, tinkture in sirupe. V zidanici pa še med in vino.

Zahvaljujem se predsednici Društva Metuljčica Janji Drenšek, ki je srečanje organizirala in vsem, ki ste kakorkoli sodelovali, pa seveda vsem udeleženkam in udeležencem izleta. Vsak je prispeval svoj kamenček v mozaik še enega našega skupnega dneva, tokrat v naravi..

Napisala Metuljčica Alma Malčič