MNENJE O PREPARATU TIROLUX

MNENJE O PREPARATU TIROLUX

MNENJE O PREPARATU TIROLUX (SENSILAB)

Firma Sensilab na spletu oglašuje in prodaja izdelek TiroLux, ki naj bi po njihovih navedbah »podpiral optimalno tvorbo ščitničnih hormonov na naraven način, pospeševal metabolizem in podpiral ohranjanje telesne teže ter izboljšal telesno počutje«. Navajajo, da preparat »podpira optimalno ravnovesje ščitničnih hormonov na naraven način, ima vlogo pri delovanju ščitničnih hormonov in normalnem delovanju ščitnice, pomaga pri presnovi makrohranil in ogljikovih hidratov, ščiti celice pred oksidativnim stresom ter prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti«. Vseboval naj bi aminokislino L-tirozin, guggulovo smolo, rjavo morsko algo (kelp), ki vsebuje jod, šisandro in sveto baziliko ter magnezij. Količine sestavin v oglasu na spletni strani podjetja Sensilab niso navedene.

Mnenje:

  1. Spletna stran ne navaja literature oziroma mnenj strokovnjakov s področja bolezni ščitnice, ki bi imeli izkušnje s preparatom TiroLux.

  2. Na spletnih straneh, ki ponujajo informacije o strokovnih in znanstvenih publikacijah, ni moč najti niti enega članka, ki bi proučeval preparat TiroLux.

  3. Ne razumemo, kaj pomenijo navedene izjave, vključno z »podpira optimalno tvorbo ščitničnih hormonov na naraven način« ali »ščiti celice pred oksidativnim stresom«. Ni nam znano, kako bi lahko dokazali, da neka snov »podpira optimalno tvorbo ščitničnih hormonov«, niti kako bi dokazali, da jo podpira na »naraven« in ne na »nenaraven« način. Menimo, da je možno, da so navedbe le oblika uporabe skupka strokovnih besed in ustvarjanja vtisa strokovnosti brez objavljene strokovne podlage.

  4. Izdelek naj bi poleg ostalega vseboval tirozin in rjavo morsko algo kelp.

4.a. Tirozin je aminokislina, ki lahko v telesu nastane iz fenilalanina, nahaja pa se tudi v hrani, ki vsebuje proteine (piščanec, puran, mleko, jogurt, skuta, sir, arašidi, mandlji, bučna semena, sezam, sojini produkti, avokado, banane, jajčni beljak). Dnevnim potrebam po tirozinu brez težav zadostimo z mešano prehrano.

4.b. Morske alge (kelp) vsebujejo jod, pogosto v ne povsem definiranih količinah. Oglas za preparat TiroLux ne navaja, koliko joda naj bi vseboval. Priporočen dnevni vnos joda za odraslega je okoli 150 mikrogramov, za nosečnice in doječe matere pa do 250 mikrogramov. V Sloveniji tej potrebi zadostimo z uporabo ustrezno jodirane soli, ki je splošno dostopna. Zato tirologi dodatnega vnosa joda v obliki različnih preparatov ne priporočamo. Pri ljudeh, ki imajo prepoznano ali še neprepoznano avtoimunsko bolezen ščitnice (bazedovka, Hashimotov tiroiditis) ali avtonomno tkivo v ščitnici (tkivo, ki deluje neodvisno od regulacijskih mehanizmov), pa lahko dodaten vnos joda bolezen sproži ali poslabša. Zato menimo, da predstavlja dodaten vnos neznanih količin joda tveganje za pojav ali poslabšanje ščitničnih bolezni.

Zaključek: menimo, da ob mešani prehrani in uporabi ustrezno jodirane soli uporaba preparata TiroLux ni nujna »podpora« za normalno delovanje ščitnice oziroma tvorbo ščitničnih hormonov. Svetujemo, naj se bolniki pred uporabo preparata TiroLux posvetujejo z zdravnikom, ki se ukvarja z boleznimi ščitnice, saj lahko zaradi dodatnega vnosa joda uživanje preparata sproži ali poslabša ščitnično bolezen.

Pripravila: izr.prof.dr. Simona Gaberšček dr.med.