Metuljčice v Ribniški dolini

Metuljčice v Ribniški dolini

Metuljčice smo preteklo soboto, krasen sončen jesenski dan, preživele na poučni in zanimivi ekskurziji po Ribniški dolini.

Fotografije s potepa najdete takoj spodaj, malo nižje pa delimo z vami vtis naše članice z naše sobotne ekskurzije:

2019-10_ribnica-

Image 2 of 29

Ko sem se v Ljubljani pridružila članicam društva, se je že svetlikalo sonce, saj so ga s seboj “pripeljale” tudi članice s Kopra, Postojne, Idrije…Tokrat nas je pot vodila v Ribnico – dolino suhe robe, lončarstva …  Tam so se nam pridružili še člani z Novega mesta, Črnomlja…
Prijazni vodički sta nas razdelili v dve skupini in nam v ribniškem gradu predstavili razstavi Suha roba in lončarstvo ter o čarovništvu.                         

Sprehodili smo se skozi Park kulturnikov, kjer je na kamnitih obeležjih vklesanih 70 znanih imen, povezanih z Ribnico. Na toplem jesenskem soncu smo popili kavo in uživali ob pogledu na grajsko obzidje in cvetoče vrtnice v parku.

V ušesih mi je zvenela pesem:   Sem Ribnčan Urban, po cejlem svejti znan, jaz brihtne sem glave in lonce imam nove...  

V Rokodelskem centru smo si ogledali razstavo in demonstracijo izdelovanja suhe robe ter kupili spominke.
Mogočna cerkev sv. Štefana nas je presenetila, saj se ponaša s Plečnikovimi zvoniki in bogato notranjostjo.Po sprehodu skozi mesto, so nam v gostilni Pri Pildarju postregli z dobrim kosilom. Odpeljali smo se v Dolenjo vas, kjer so nam v lončarstvo Bojc prikazali demonstracijo izdelave lončarstva.
Za lep zaključek izleta smo na Škrabčevi domačiji videli lepo urejeno kmečko hišo, črno kuhinjo in izbo, v novem delu domačije pa umetnino Mirsada Begiča. Lep dan se je prevešal v večer. S cerkvenega zvonika v Hrovači se je zaslišalo pritrkavanje, mi pa smo se, polni lepih doživetij, odpeljali proti domu.

Prisrčna hvala Klavdiji Eržen,vodji ljubljanske skupine, za vabilo, Janji Drenšek, predsednici društva Metuljčica, in vsem, ki so ji pomagali, pri organizaciji, vsem udeležencem pa za dobro voljo, smeh in klepet, za lep sobotni jesenski dan. Lepo mi je bilo med vami.
Prijazen pozdrav, srečno in srčno dalje.
Marica Androjna 

Ne buom ga uziela u Braiže moža, ke druzga ne della, ku vitre štrgla.
Ne buom ga uziela u Dlajno vas moža, ko druzga ne daila, ku z lonce brkla.
(Napis v gradu Ribnica)