Kostanjevica na Krki – dan aktivnih Metuljčic 2019

Kostanjevica na Krki – dan aktivnih Metuljčic 2019

Leto je naokoli in spet smo se srečale Mmetuljčice in Mmetuljčki iz vse Slovenije. 25. maj je bil včasih Dan mladosti, danes pa je to naš dan, Dan aktivnih Metuljčic.

Tokrat smo se na druženje odpeljali v Kostanjevico na Krki. V lepem, sončnem jutru smo se z dvema avtobusoma pripeljali pred Kostanjeviško jamo, kjer so nas pričakale članice našega društva iz Brežic in Krškega. Mize v prikupnem “kozolcu” pred jamo so se šibile od raznovrstnih dobrot -peciva, piškotkov, obloženih kruhkov, ajdovega kolača do napitkov.

Ko smo se okrepčali, smo se odpravili v jamo. Z zanimanjem smo si ogledovali stalaktite, stalagmite in kaprniške stebre, ki so rasli skozi tisoče in milijone let. Narava je v jami izoblikovala čudovite reliefe.

Imeli pa smo tudi izjemno zanimivega vodiča. Skozi del jame, ki smo si ga ogledali, nas je popeljal z zelo duhovito razlago. Nazadnje pa nam je v jami še ugasnil luč in nam dejal, da, ko jo bo spet prižgal,  bomo takrat ugledali čuka. Ko je res posvetila luč, smo seveda vsi gledali naokoli, kje bomo videli tega ptiča. On pa se nam je  hudomušno nasmejal in nam povedal, da je on pač Brane Čuk. Torej tak en malo večji čuk. Od srca smo se mu nasmejali

No, ko smo iz jame prišli na svetlo, smo se še malo pogreli na prijetnem sončku, se za spomin fotografirali in že smo sedli na avtobus in se odpeljali v mesto Kostanjevico.

Imeli smo voden ogled po slovenskih Benetkah, kot Kostanjevico radi poimenujemo. Videli smo znamenite kostanjeviške stavbe: Oražnovo hišo, Gorjupovo hišo, cerkev  svetega Jakoba. Izvedeli smo marsikaj o pomembnih ljudeh, ki so pustili svoj pečat v zgodovini in kulturi tega res zanimivega mesta.

Nazadnje pa smo odšli še v Galerijo Božidarja Jakca, ki se nahaja v prostorih nekdanjega cistercijanskega samostana.

Tukaj za temi debelimi zidovi  smo komaj malo prišli k sebi, saj smo bili domala vsi zelo utrujeni, ker je bil kar se vremena tiče zelo težak dan; bilo je namreč močno soparno. Izvedeli smo marsikaj zanimivega o zgodovini te mogočne stavbe. Pričakalo nas precej duhovne hrane.

Človek bi po teh sobanah hodil cel dan, mi pa smo bili na tesnem s časom. Ogledali smo si dela Boljke, Kralja, Jakca ter portrete narodnih herojev, uokvirjene v značilne okvirje kultne umetniške skupine Irwin.

Ko smo zaključili z ogledom galerije, pa smo se razgibali z obroči smovey. Navdušeni smo bili nad načinom razgibavanja, ki nam ga je demonstrirala gospa Vanja Rotar, ki je tudi članica našega društva.

Kar prehitro nam je minila telovadba in že smo sedli na avtobuse in se odpeljali v Dolenji Maharovec, kjer so nam v gostišču Pri Slavcu postregli s kosilom. Ob dobri hrani in prijetnem klepetu nam je čas prehitro minil.

Polni novih vtisov, doživetij in zadovoljni, da smo naredili nekaj za sebe, smo si pomahali v slovo.

Drage Metuljčice in Metuljčki, preživite eno lepo poletje, jeseni se pa spet vidimo na kakšnem prijetnem druženju ali predavanju.

Iva