Izlet v Sečoveljske soline, pri Andrejevih in pri Petrovih 25.9.2010

Izlet v Sečoveljske soline, pri Andrejevih in pri Petrovih 25.9.2010

Metuljčica organizira strokovno ekskurzijo v Sečoveljske soline.

KDAJ: v soboto 25.9.2010

Odhod avtobusa bo ob 7. uri iz NM, vožnja do LJ (prihod okoli 8. ure ), na parkirišču na Dolgem mostu  (končna postaja busa št. 6 na Viču) poberemo še skupino iz LJ, Kranja in Šoštanja, se odpeljemo v Postojno po ostale naše članice in naprej v Soline.

V solinah smo najavljeni ob 10. uri. Voden ogled traja pribljižno 1,5 ure. Možen bo tudi nakup soli v njihovi trgovini. Iz solin se napotimo po vremski dolini v Narin. Nekako med 13. in 14. uro bi začeli s kosilom pri Andrejevih v Narinu (juha, 2 vrsti mesa, solata, pecivo ). Potem bi imeli še enourni muzejski ogled peke kruha pri Petrovih. Na tej kmetiji nam postrežejo še s sokom in kruhom. In potem domov, pa če je še tako lepo. Smile

Prispevek članov znaša 10 €, ostalo plača društvo. Prijave sprejemamo do 20.9. Pogoj udeležbe je plačana članarina za tekoče leto.

Kontakti:
Alenka (vodja LJ): 041/611-776 ali 040/511-477
Janja (predsednica društva): 040/276-103

Toplo vabljeni.


V soboto, 25.9.2010, se je društvo Metuljčica odpravilo na izlet in sicer smo šle v Soline. Na pot smo se odpravile iz Novega mesta do Ljubljane, kjer so se nam na Dolgem mostu pridružile Ljubljančanke. Do Postojne, kjer so vstopile še Postojnčanke, smo se med seboj razgovorile o svojih težavah in problemih, ki nas tarejo. Postojnčanke so nas pogostile s pecivom in okrepčilno pijačo, ki ne sme manjkati.

Celo pot do Portoroža nas je spremljalo slabo vreme, ko pa smo prišli na Soline, se je začelo vedriti. Bila je sicer krajša ploha, vendar smo dočakale tudi sonce.

lidoNa Solinah nas je sprejel prijazni vodič Iztok, ki nam je povedal zelo veliko o samih solinah in kako se pridobiva sol. Zatem smo si ogledali kratki predstavitveni film, popeljal nas je tudi v solinarski muzej, kjer smo si ogledale maketo solin, pa tudi pokazal nam je, da imajo maketo za slepe in slabovidne. Na koncu nas je odpeljal še v trgovino, kjer smo si lahko kupile njihove izdelke – sol.

Pot nas je nato vodila po Vremski dolini, na avtobusu pa nam je gospa Štefanova iz postojnske skupine, ki je bila z nami na izletu, povedala nekaj več o Lipici in o Vremski dolini. Ustavili smo se v vasi Narin na kmečkem turizmu pri Andrejevih, kjer so nas prijazno sprejeli in nas tudi dobro pogostili s kosilom. pri AndrejevihNa kmetiji pri Andrejevih smo še malo poklepetale med seboj.

Malo kasneje pa smo si ogledale še kmetijo pri Petrovih, kjer imajo črno kuhinjo in peč, v kateri še pečejo kruh. Sprejela sta nas gospodarja te kmetije in nas popeljala po njej. Najprej smo si ogledali kmečka orodja, ki so jih uporabljali v starih časih, ko so doma pridelovali pšenico. Ko smo si ogledovale ta stara kmečka orodja, nam je spomin ušel nehote na naše otroštvo. Saj jaz se spomnim, da sem vsa ta orodja videla pri svoji prababici in pradedku, ki sta imela kmetijo in sta prav tako pridelovala pšenico in druga žita.

Nato nas je gospodinja odpeljala v staro kmečko hišo, kjer imajo črno kuhinjo in vse pripomočke, ki so se uporabljali nekoč v kmečki kuhinji.pri Petrovih Sam ogled je bil zelo zanimiv, saj nam je gospodinja spregovorila tudi v njihovem narečju. Postregla nam je tudi z domačim kruhom, jabolčnim sokom in pecivom.

Prijazna domačina sta nam povedala, da pri njih dnevno sprejemajo goste, bodisi učence iz šol, različna društva in ostale skupine. Za konec obiska pa nam je gospodinja podarila tudi hlebček kruha, ki ga je spekla v krušni peči črne kuhinje.

Ura je bila že pozna, zato smo se preko Ilirske Bistrice odpeljali proti Postojni, kjer so se od nas poslovile Postojnčanke. Po poti je začelo znova deževati, tako, da nas je deževje spremljalo tudi do Ljubljane, kjer so nas zapustile Ljubljančanke. Avtobus se je do dobra spraznil in tako smo ostale na njem še Novomeščanke. Kmalu nas je prijazni »šofer« Janez pripeljal do Novega mesta, kjer smo se poslovile in odšle domov.

Izlet je bil zelo poučen, saj smo marsikaj novega zvedele in se poučile. Želim si, da kaj takega ponovimo, saj druženje prinaša neko zadovoljstvo in pa prijateljstvo med nami Metuljčicami. Želim vam, da si fotografije ogledate, »pristavite« še kakšno svojo in naš spomin na izlet bo popoln.

Metuljčica Vesna Gregorčič

————————————————————————————————————————

Še slike:

slika-048 slika-049 slika-025 slika-039 slika-104 slika-091 slika-096 slika-102 slika-093 slika-082 slika-083 slika-078 slika-081 slika-068 slika-063 slika-076 slika-052 slika-058 slika-053