Izjava strokovnega sveta o novi formulaciji Euthyroxa

Euthyrox - spremenjena formulacija zdravila

Izjava strokovnega sveta o novi formulaciji Euthyroxa

Strokovni svet Klinike za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana smo zaprosili za mnenje k novi in spremenjeni formulaciji zdravila Euthyrox.

NOVA FORMULACIJA ZDRAVILA EUTHYROX
izr. prof. dr. Simona Gaberšček, dr. med.
doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.
doc. dr. Edvard Pirnat, dr. med.

Klinika za nuklearno medicino, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Zdravilo Euthyrox vsebuje učinkovino natrijev levotiroksinat (levotiroksin, L-T4). L-T4 je za zdravljenje bolezni ščitnice na voljo že desetletja. Je učinkovit in varen, dobro se absorbira iz prebavil, ima dolgo razpolovno dobo. Najpogosteje ga uporabljamo za zdravljenje premajhnega delovanja ščitnice (hipotiroze). Uporabo L-T4 za zdravljenje bolezni ščitnice priporočajo vse mednarodne smernice in strokovna združenja. Bolniki morajo L-T4 običajno jemati do konca življenja. Cilj zdravljenja z L-T4 je zagotoviti stabilno in normalno raven tirotropina (TSH) in s tem enako kvaliteto življenja, kot jo imajo zdravi. Pri večini bolnikov nam to brez težav uspe.

Mednarodne agencije za nadzor nad zdravili so predlagale spremembe formulacije zdravil z L-T4, ki bi njihovo stabilnost in učinkovitost še povečale. Temu predlogu so sledili tudi proizvajalci zdravila Euthyrox in pripravili novo formulacijo zdravila Euthyrox. V Sloveniji je na voljo od oktobra 2019. Nova formulacija zdravila Euthyrox ima: isto učinkovino (L-T4), enako učinkovitost in varnost, enake jakosti, enak videz tablet in enak režim odmerjanja kot stara formulacija. Od stare formulacije zdravila Euthyrox se nova razlikuje v tem, da ima: ožje specifikacijske meje za vsebnost učinkovine do konca roka uporabnosti, kot pomožno snov dodan manitol in ne več laktoze monohidrata (kar je bolj ustrezno za bolnike z laktozno intoleranco in izboljša stabilnost), kot pomožno snov dodano citronsko kislino (kar izboljša stabilnost), izboljšano stabilnost učinkovine v celotnem roku uporabnosti zdravila, spremenjen videz zunanje (škatlic) in notranje ovojnine (pretisnih omotov).

Novo formulacijo zdravila Euthyrox lahko bolniki pričnejo jemati takoj, ko jim zmanjka stare. Večini bolnikov ustreza enak odmerek zdravila, kot so ga jemali do menjave. Ob sumu, da odmerek zdravila ni ustrezen, svetujemo meritev koncentracije TSH pri osebnem zdravniku in nato v primeru, da raven TSH ni v normalnem območju, telefonski posvet osebnega zdravnika s specialistom za bolezni ščitnice (tirologom). Bolniki, ki se zaradi bolezni ščitnice zdravijo na Onkološkem inštitutu, pa naj upoštevajo njihova navodila.