DAN ŠČITNICE – VTISI

DAN ŠČITNICE – VTISI

V soboto, 10. 03. 2018,  je društvo Metuljčica že sedmič organiziralo dan ščitnice za slovenske tirološke bolnike. Zbrali smo se v Ljubljani v prostorih nekdanje občine Vič. Na zelo zanimivih predavanjih nas je bilo prisotnih 78 slušateljev.

Sama sem se v društvo Metuljčica včlanila lani in zelo rada hodim na srečanja, ki jih imamo vsak drugi torek v mesecu v prostorih črnomaljske občine. Iz naše črnomaljske skupine se nas je srečanja v Ljubljani udeležilo šest članic. Potovali smo z avtobusom in v Novem mestu so se nam pridružile še članice novomeške skupine. V Ljubljano smo prispeli  okrog pol devetih.
Po kratkem druženju smo z zanimanjem prisluhnili predavanju dr. Marka Bitenca o kirurški odstranitvi ščitnice. Izvedeli smo marsikaj novega. Imeli pa smo tudi možnost vprašati zdravnika, kar nas je pač zanimalo v zvezi z našo boleznijo.

Nato nas je s svojim predavanjem razveselila farmacevtka mag. Martina Puc. Podala nam je ogromno nasvetov glede prehranskih dopolnil. Osebno sem bila zelo vesela njenih opozoril, naj se dobro prepričamo, kaj kupujemo in kaj uživamo, saj si včasih s kakšno stvarjo, ki je ne poznamo dovolj, naredimo več škode kot koristi.

Okrog pol dvanajstih smo nato imeli še občni zbor društva. Vse vodje skupin so tudi lepo predstavile, kaj se je dogajalo v skupinah v preteklem letu.

Po občnem zboru pa smo se zbrali v predprostoru ob bogato obloženih mizah. Za pogostitev so se potrudile članice iz ljubljanske skupine. Res smo se dobro okrepčali in na koncu smo se še posladkali z odličnimi piškoti.

Sledilo je predavanje dr. Edvarda Pirnata. Priznani tirolog nam je na poljuden način predstavil razloge za operacijo ščitnice in zavzeto odgovarjal na naša vprašanja. Všeč nam je bil, saj je zelo dostopen in prijazen.

Z lepimi občutki in obogateni z novimi znanji smo se okrog poltretje ure odpravili proti domu.

 

Nasvidenje na osmem dnevu ščitnice.

Ivana Brodarič, skupina Črnomelj