Dan ščitnice 23.3.2013

Dan ščitnice 23.3.2013

Končno je napočil dan, ki smo ga vse članice in člani Društva Metuljčica težko pričakovali. Kot vsako leto proti koncu marca, člani Društva Metuljčica organiziramo vseslovensko srečanje ščitničnih bolnikov Dan ščitnice.

Letos se je srečanje dogajalo na prekrasno, sončno soboto, 23.3.2013. Začetek srečanja je bil napovedan za 9.00 uro zjutraj. Kljub temu, da je za marsikoga glede na pot do Ljubljane lahko to zgodnja ura, predvsem za člane iz Črnomlja, Novega mesta, Maribora in Postojne – članom iz Ljubljane in Kranja to ne predstavlja ovire, so se udeleženci začeli zbirati že ob 8.30 pred dvorano nekdanje Občine Vič. Dobre volje. Smeha, veselja ob ponovnem srečanju članov iz različnih skupin ni manjkalo in vsi polni pričakovanj in vedoželjnosti smo težko pričakovali začetek srečanja. Dvorana se je začela počasi polniti in že pred pričetkom je bila skoraj polna. Dneva ščitnice se je letos udeležilo rekordno števil 92 članov.

Naše neutrudne članice Alenka, Meta in Helena so poskrbele za prijeten ambient. Mizo v dvorani so krasile spomladanske trobentice, na hodniku pa so bile polne dobrot, sladic, sokov in vode, tako da je bilo zelo dobro poskrbljeno, da med celodnevnimi predavanji kakšna Metuljčica ali Metuljček ne omaga. Vse vodje skupin so lepo poskrbele za svoje člane, pa tudi naključni obiskovalci, ki so se odzvali povabilu društva preko medijev, so bili lepo sprejeti.

Ob 9.00 uri smo začeli s programom. Najprej nas je pozdravila ga. Marija Merljak, univ. dipl. živ. teh., ki je s svojim dinamičnim predavanjem o tem, kako na naraven način, z zdravo prehrano, doseči hormonsko ravnovesje, vzbudila zanimanje pri vseh udeležencih, ki so jo z zanimanjem poslušali in prejeli marsikatero zelo koristno informacijo. Seznanila nas je, kako pomembno je doseči spremembe na celičnem nivoju, s pomenom hormonov v našem telesu in kateri elementi so pomembni za pravilno hormonsko ravnovesje: beljakovine, minerali, prave maščobe in vitamini. Vmes je povedala še marsikatero zanimivost, recept in tako navdušila vse navzoče v dvorani. Ura in pol njenega predavanja ter odgovarjanj na vprašanja, je po mnenju udeležencev res prehitro minila.

Po končanem predavanju o zdravi hrani in pravilnem prehranjevanju, se je v nas vzbudila lakota, zato  smo udeleženci kratek odmor lahko izkoristili za okrepčitev s pecivom ter si med seboj izmenjali vtise.

Naslednje predavanje, ki je sledilo, je bilo predavanje spec. psihiatra dr. Klemna Rebolja na temo  »Sindrom izčrpanosti oz. zakaj se tako ženemo«, kar nas vodi v izgorelost, stres, žalost, razočaranje nad samim sabo in stalno prilagajanje drugim. V udeležencih je izzval razmišljanje o tem, da bi morali prepoznati negativne gonilce, ki jih imamo zakoreninjene v sebi, saj se prenašajo iz generacije v generacijo in tako grenijo naše življenje. Zaradi njih se celo življenje ženemo za nekaj, kar nismo mi – ženemo se zato, da bi zadovoljili ljudi okrog sebe, da bi bili všečni drugim ljudem … Z vsemi temi negativnimi gonilci, ki nas dušijo, se je nujno potrebno soočiti, jih prepoznati in jih zamenjati s pozitivnimi – tistimi, ki so naše pravo bistvo. Takrat bomo zadovoljni sami s seboj, z okolico in se ne bomo več gnali do onemoglosti, da bomo zadovoljili pričakovanja drugih, ampak nas samih. Na koncu je dr. Rebolj odgovoril tudi na vprašanja posameznikov in v dvorani je bilo čutiti, da se je marsikdo zamislil nad njegovimi besedami, saj je vsak lahko prepoznal vsaj delček sebe v povedanih besedah.

Sledil je Občni zbor, kjer je predsednica Društva Metuljčica, ga. Janja Drenšek, podala poročilo o delu društva v letu 2012, finančno poročilo in predstavila plane dela društva v letu 2013. Vse vodje posameznih skupin pa so vsem udeležencem predstavile delo v svojih skupinah.

Temu je sledil malo daljši odmor, v katerem smo se udeleženci lahko okrepčali s pripravljenimi narezki, sadjem, zelenjavo, sladicami. Člani iz različnih skupin so sklenili nova poznanstva, nekateri so se po letu dni ponovno srečali in razvilo se je prijetno druženje, spoznavanje novih sotrpinov in izmenjava  izkušenj pri premagovanju bolezni. Prevladoval je smeh in dobra volja ter res sproščeno vzdušje.

Zadnje predavanje nam je pripravila tirologinja, doc. dr. Simona Gaberšček na temo »Ščitnica v noseč­nosti in po porodu«. Povedala je veliko zanimivosti, kako se obnaša ščitnica in ščitnični hormoni skozi celo nosečnost, kako se spreminja volumen ščitnice med nosečnostjo, podala je informacije o tem, da se Hashimotov tiroiditis lahko po porodu zelo poslabša ter bazedovka po porodu najverjetneje ponovi. Marsikaj je povedala še o evtirotičnem Hashimotovem tiroiditisu, hipotirozi v nosečnosti, poporodnem tiroiditisu ter o zdravljenju bazedovke v nosečnosti. Seznanila nas je tudi s tem, da vsakemu novoro­jenčku naredijo presejalni test, da preverijo delovanje njegove ščitnice. Sledila so raznovrstna vpraša­nja na temo vseh bolezni in težav s ščitnico, na katera je dr. Gaberščkova z veseljem odgovorila.

S tem se je srečanje ščitničnih bolnikov iz cele Slovenije uradno končalo. Vseh 92 udeležencev je bilo neverjetno zadovoljnih s predavatelji, z novimi informacijami, ki smo jih dobili in se tudi marsikaj novega naučili. Polni novega znanja, dobrih vtisov, zadovoljni z dobro organizacijo in dobre volje, smo se nekaj po 15.00 uri razšli z ugotovitvijo, da je bilo res vredno priti na Dan ščitnice in z obljubo, da se naslednje leto vsekakor ponovno udeležimo srečanja in se vidimo na Dnevu ščitnice 2014.

Za tako uspešno izvedeno srečanje gre zahvala predavateljem, ki so nam podali izredno zanimive teme, Fundaciji za financiranje invalidskih humanitarnih organizacij RS, Mestni občini Ljubljana,  Pivovarni Union, Biotehničnemu izobraževalnemu centru, Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, članicam in članom Metuljčice ter vsem ostalim, ki so s svojim doprinosom ali delom omogočili tako uspešno izveden Dan ščitnice.

Tanja

Program in delovanje sofinancira FIHO.
Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO

 

dsc-2013 dsc-2-2013 dsc-3-2013 dsc-4-2013 dsc-5-2013 dsc-6-2013 dsc-7-2013 dsc-8-2013 dsc-9-2013 dsc-10-2013