Dan ščitnice 2021 – 25. maj

Dan ščitnice 2021 – 25. maj

V sodobnem tempu življenja, ob številnih stresnih situacijah, onesnaženju in sevanjih v okolju je število obolelih za ščitničnimi boleznimi iz dneva v dan večje. Bolezni žleze ščitnice so različne – zelo površno jih lahko razdelimo na več vrst raka ščitnice, prekomerno delovanje (hipertiroza) in premajhno delovanje žleze (hipotiroza), Hashimotov tiroiditis in golšavost.

Za ščitničnimi boleznimi večinoma obolevajo ženske, čeprav tudi moški niso varni pred njimi. Zaradi nespecifičnih znakov kot so utrujenost, nespečnost, dekoncentracija, motnje spomina, nihanja razpoloženja, bolezni ščitnice največkrat zamenjujemo z izgorelostjo, depresijo, psihičnimi težavami.

Da bi bolezni ščitnice postale bolj prepoznavne, strokovna javnost nanje bolj pozorna in širša javnost o njih bolj osveščena, smo ob 25. maju Svetovnem dnevu ščitnice v zdravstvenih domovih pripravili predstavitve na oglasnih deskah in panojih.

Člani Društva za pomoč pri obolenjih ščitnice Metuljčica smo svetovnemu dnevu ščitnice posvetili cel mesec.

Na naših majskih, prvih srečanjih po epidemiji, smo ugotavljali, da težave s ščitnico niso izginile, samo vsi smo se bolj posvečali koroni.

V naših vrstah se velikokrat sliši rek:“Kar nas ne uniči nas okrepi”. To še kako drži. Celo leto smo Metuljčice in Metuljčki čakali, da se spet družimo. Dočakali smo.

V Novem mestu smo bile malce utrujene in smo si privoščile le osvežitev v bližnjem lokalu in sprehod preko  parkirnega prostora. Smo pa dodobra razgibale svoje glasilke.

Črnomaljske metuljčice in metuljček smo “trimčkali”.

Prehodili smo 1800m po trim stezi in tudi pridno telovadili. Bili smo z vajami tako zaposleni, da smo pozabili na slikanje. No ja, nekaj slik pa je le nastalo.

V Ljubljani smo okupirali park Tivoli. Bilo je nepozabno.

Vsi smo si bili enotni, da smo v korona času najbolj pogrešali osebne stike in srečanja.

Malo še počakamo, pa se bomo lahko družili na kaki ekskurziji in organizirali strokovna predavanja.

Pridružite se nam!