Dan ščitnice 24.3.2012

Dan ščitnice 24.3.2012

Člani društva Metuljčica smo v soboto, 24.3. ponovno organizirali vseslovensko srečanje ščitničnih bolnikov, tako imenovan »Dan ščitnice«. Svoj občni zbor smo kot vedno popestrili in dopolnili z zanimivimi predavanji.
Naša članica Marija nam je poslala sestavek, v katerem opisuje svoje doživetje srečanja in katerega objavljamo v nadaljevanju.  Zahvaljujemo se ji za prijazne  besede in pohvale.

MOJ DAN ŠČITNICE

Vsako leto posebej se veselim srečanja Metuljčic, ki so ga v društvu poimenovali Dan ščitnice. Zame je prerasel v praznik. Članice se sedaj že poznamo med seboj. Zelo prijetno je po enem letu srečati sotrpinko, poklepetati in si izmenjati nove izkušnje pri premagovanju bolezni. Kaj ti v času najhujše krize pomeni beseda, topel pogled in potrditev, da bo bolje, vedo le obolele.

Moj dolgoletni strah so budne noči, zato mi je predavanje specialista psihiatra dr. Klemna Rebolja veliko pomenilo. Predvsem njegova ugotovitev, da se z napadi panike lahko uspešno soočimo, še zlasti, če smo dobro poučeni o naravi takega pojava. Zdaj tudi vem, kakšna je razlika med strahom in anksioznostjo.

Na občnem zboru so me presenetila poročila posameznih skupin. Koliko strokovnih predavateljev je pripravljeno pomagati, koliko tem obravnavamo na skupinah …

Kako za božjo voljo vse tablete pojesti na tešče, sem se že dolgo spraševala. Na to pa mi je dal odgovor mag. farmacije Boštjana Debelak, ko nam je razložil, da je dve uri pred jedjo mišljeno na prazen želodec. Še enkrat me je prepričal, da moram najprej vzeti ščitnične hormone in potem čez kake pol ure do uro lahko še ostalo.

Moj želodec se je že začel oglašati, ko so napovedali odmor. Pohvaliti moram članice, ki so poskrbele za tako obilen prigrizek. Celo posladkale smo se lahko s pecivom. Res dobro organizirano.

Po klepetu pa sem komaj čakala na predavanje specialista dr. Janeza Zaveljcine. Moja diagnoza je avtoimuno obolenje ščitnice. Ostale bolezni, kot so artritis in povečan sladkor, pa sem pripisovala družinskim genom. Sedaj pa sem spoznala, da so avtoimuna obolenja med seboj povezana. Žalosti me samo dejstvo, da jih je doktor naštel še mnogo več kot se mi oglašajo. Med nami smo pozdravili tudi dr. Edvarda Pirnata, ki nas je razveselil z nepričakovanim obiskom. Z zanimanjem sem spremljala tudi njegove odgovore na različna vprašanja udeleženk.

Marija

Naj dodamo le še to, da smo na srečanju ponosni predstavili svojo novo društveno podobo, ki sta jo izdelala studio Design (Katja Gaspari Leban) in  Aleš Kočevar. Kot humanitarni organizaciji sta nam podarila vrednost svojega dela. Hvala !

Zahvaljujemo se tudi vsem, ki so nam omogočili srečanje. To so:

 • Vsi predavatelji, ki so nam podali izredno zanimive teme
 • Mestna občina Ljubljana
  Mestna občina Ljubljana
 • FFIHO
  Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnioh organizacij RS
 • BIC
  Biotehnični Izobraževalni Center Ljubljana
 • Pivovarna UNION
  Pivovarna Union
 • FKKT
  Fakulteta za kemijsko tehnologijo
 • Članice Metuljčice, ki so marljivo delale in doprinesle svoj del k izvedbi dneva ščitnice

VSEM PRAV LEPA  HVALA  in nasvidenje naslednje leto!

 

dsci_24032012_08 dsci_24032012_12 dsci_24032012_15 dsci_24032012_14 dsci_24032012_01 dsci_24032012_07