Dan aktivnih Metuljčic v Hraščah 26.5.2012

Dan aktivnih Metuljčic v Hraščah 26.5.2012

Preživeli smo prečudovit dan na letošnjem srečanju.
Preživeli smo prečudovit dan na letošnjem srečanju. .

Za njegovo uresničitev se predvsem zahvaljujemo predsedniku krajevne skupnosti Hrašče Borutu Tušarju in njegovi ekipi za idejo, pripravo prostora in izvedbo.

Posebna zahvala gre tudi županu občine Postojna Jerneju Verbiču za materialno in moralno podporo.

Levji delež zaslug pa pripada članicam postojnske skupine z vodjo Magdo Tomšič na čelu, ki so skuhale in spekle vrsto dobrot. Vsem še enkrat iz srca hvala.

Preberite več v nadaljevanju in si oglejte galerijo slik

Takole je srečanje opisala Klavdija:

Dan aktivnih metuljčic

Jasno in sončno jutro, ki se je prebudilo dne 26. 5. 2012, je pomenilo popolno nasprotje prejšnjega deževnega popoldneva in večera. Naznanjalo je prijeten dan, ki smo ga »aktivne metuljčice in metuljčki« preživeli v Hraščah pri Postojni.

Članice ljubljanske in kranjske skupine metuljčic smo se članicam in članom iz novomeške skupine pridružile na Dolgem mostu v Ljubljani, kamor je avtobus pripeljal malo pred 8. uro. Razigrana druščina s predsednico Janjo na čelu se je odpeljala proti Postojni. Ob prihodu na cilj smo na športnem igrišču (balinišču) ob gostinskem obratu Hrašče zagledali nasmejane članice postojnske skupine. Prav ta skupina je bila pod pokroviteljstvom Magde organizator aktivnosti, ki so bile predvidene za ta dan. Vse članice postojnske skupine so že na prvi pogled dajale enoten videz, saj so imele oblečene enake svetlo modre majice z odtisnjenim logotipom društva. Ko smo izstopali iz avtobusa in se že spraševali, kako jim je uspelo obleči enaka oblačila, so nas presenetile in vsakemu izročile majico ustrezne velikosti. V trenutku je nastalo sproščeno in veselo vzdušje. Sledilo je hitro preoblačenje, zatem pa uvodni pozdrav organizatorke Magde in njenega prijatelja, za katerega se je kasneje izkazalo, da je bil pravzaprav pobudnik za organiziranje »dneva aktivnih metuljčic«. Povabila sta nas k prigrizku, ki se je na koncu izkazal za obilen zajtrk (vsaj za tiste, ki smo zjutraj že jedli), nato pa smo se odpravili na pohod.

Pot nas je vodila med hišami, skozi gozd in čez travnik. V prijetnem, že kar prijateljskem vzdušju, smo si med hojo izmenjali izkušnje o bolezni in delili vtise o naravi in okolici, ki sta nas navduševali. Pot je hitro izginjala za nami in naenkrat smo pred seboj zagledali ogromno travnato površino, obogateno s pahljičastimi javorji in vzorno oblikovanimi grmički, ki je bila z vseh strani obdana s potočki. Presenetila nas je urejenost, ki je že na prvi pogled dajala videz parka, ki ga nekdo redno skrbno ureja. Takega raja namreč v urbanem okolju, ki smo ga vajeni, ni mogoče niti najti, nam pa je bil dan privilegij, da ga »okusimo«. Z zanimanjem smo si ogledali okolico in navdušeni opazovali lepote narave. Čez čas se nam je pridružil športni trener. Uvodoma nam je predstavil pomen gibanja za zdravje, predstavil osnove aerobne in anaerobne vadbe ter način merjenja in vrednosti srčnega utripa. Sledil je prikaz nekaj praktičnih vaj. Najbolj zagreti smo vztrajno izvajali raztezne vaje, ki jih je prikazoval, ter bili na koncu z njegovo teoretično in praktično predstavitvijo izredno zadovoljni. Po kratkem premoru smo se iz rajske okolice vrnili na balinišče ob gostinskem obratu Hrašče. Pohod, ki smo ga opravili, je bil nezahteven, tako da je predvideno pot lahko brez težav prehodil sleherni član.

Dan, ki se je ob vrnitvi s pohoda že prevesil v popoldan, smo nadaljevali s toplim prigrizkom in pijačo.  Po kratkem premoru, ki je sledil,  je bil organiziran turnir v balinanju. Zanj smo se oblikovali v ekipe po tri. Mnogi smo se v balinanju preizkusili prvič, zato smo bili še toliko bolj ponosni na uspeh, ki ob natančno pojasnjenih navodilih igranja in številnih igrah seveda ni izostal. Vzdušje je bilo prijetno in sproščujoče, zato smo na čas kar pozabili. Seveda je čas hitro tekel in okrog 17. ure smo že imeli zmagovalno in drugouvrščeno ekipo. Obe sta bili sestavljeni iz članic in članov novomeške skupine metuljčic. Očitno je balinanja, ki je sicer popularno povsod v Sloveniji, največ v Novem mestu in njegovi okolici. Po razglasitvi rezultatov turnirja in podelitvi pokalov najuspešnejšim ekipam (zelo uspešni smo bili vsi, sploh novinci) smo se zopet posedli za mize. Pričakali smo meso iz roštilja, ki se je vse popoldne peklo in nas omamljalo s prijetnim vonjem. Bilo je preprosto izvrstno, tako kot je bila izvrstna (in seveda zdrava) vsa druga hrana, ki smo jo použili ta dan. Zaključek dneva v Hraščah je časovno nekoliko odstopal od predvidenega programa, vendar si s tem ni nihče belil glave. Ko smo se okrepčali in napojili, smo bili že tako vajeni drug drugega, da je bilo slovo kar nekoliko težko. Opravili smo ga na hitro in si obljubili, da se kmalu spet srečamo.

Organizacija in izvedba »dneva aktivnih metuljčic« sta nas vse resnično navdušili. Iskrena hvala Magdi, vodji postojnske skupine metuljčic, ki je prevzela vodenje vseh aktivnosti in njenim članicam, ki so ji pri tem izredno pomagale.

Klavdija

Program in delovanje sofinancira FIHO.
Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO