Dan aktivnih metuljčic v Beli krajini – 28. 5. 2022

Dan aktivnih metuljčic v Beli krajini – 28. 5. 2022

V društvu smo tudi letos svetovni dan ščitnice, ki je bil 25. 5. 2022, obeležili z Dnevom aktivnih metuljčic.

V soboto, 28. maja 2022 smo odšli v Belo krajino.

V restavraciji Štajdohar v Kanižarici so nam dobrodošlico izkazali z belokranjsko pogačo, pecivom, kavo in čajem.

Ko smo se okrepčali, smo imeli zanimivo predavanje Mateja Godniča, dr. med., spec. interne in intenzivne medicine. Po predavanju je dr. Godnič odgovoril na vsa zastavljena vprašanja in nam na preprost način pojasnil, kako ščitnica vpliva na srce in krvotok. Vsi prisotni smo se strinjali, da je dr. Godnič izredno srčen zdravnik, ki ima izjemen posluh za bolnike.

Dan smo nadaljevali z obiskom domačije Zupančič ob izviru Jelševnika, kjer je urejen “Info center črne človeške ribice”.

Info center črne človeške ribice https://www.crni-moceril.si

Po kosilu smo odšli na ogled Črnomlja. Ga. Katarina Kenda, vodnica RIC Bela krajina nam je v “Zakladnici” predstavila nekatere pomembne kulturne in naravne znamenitosti mesta in njegove okolice. Izvedeli smo, da je bil Črnomelj v pisnih virih prvič omenjen leta 1228. Najprej je predstavljal trg, do sredine 16. stoletja pa mesto, ki je vseskozi imelo poudarjeno vojaško vlogo.

Članica Marica Androjna nam je v “Zakladnici” prebrala pesem, ki jo je napisala stricu Jožetu Žabkarju – Alojziju, ki je v Črnomlju deloval skoraj 30 let in so mu v zahvalo postavili spominsko ploščo na glasbeni šoli.

Kljub dežju je bila zadnja letošnja majska sobota lepa in zanimiva.

Vtis metuljčice:

V soboto, 28.5.2022 smo imeli v Črnomlju “Dan aktivnih metuljčic v Beli krajini”

Z avtobusom so se nam pridružili člani iz Postojne, Ljubljane, Novega mesta. Prvi so se vkrcali na avtobus Postonjčani, že ob 6. uri, sledila je Ljubljanska skupina ob 6:30 in
Novomeščani.
Vse skupaj smo ob 8:30 pričakali Belokranjci v družbi prijazne turistične vodnice Katarine Konda v gostilni Štajdohar Kanižarica v Črnomlju, kjer smo se okrepčali z dobrodošlico: kavo,
čajem in okusnim prigrizkom.
V gornjem prostoru gostišča je sledilo ob 9.15  strokovno predavanje – Glava, ščitnica in srce – nerazdružljivo prepleteni, dr. med., spec. int. med. Godnič Mateja.

Zdravnik nam je enostavno, vsakomur razumljivo s pomočjo “power point” predstavitve razložil medsebojno povezavo in vpliv glave, ščitnice in srca. Vse troje je še kako povezano z našo boleznijo.
Ob koncu predavanja nam je zdravnik natančno in razumljivo odgovarjal na zastavljena osebna vprašanja.
Po predavanju smo se zaradi dežja z avtobusom odpravili na izletniško kmetijo Zupančič, Jelševnik, kjer je sledila predstavitev in voden ogled razstave o črni človeški ribici in njenem habitatu v plitvem kraškem ravniku. Oče Silvo in sin Rihard sta nam natančno predstavila zanimivosti in posebnosti svoje kmetije.
Po poti, med vožnjo nam je vodička predstavila črnomaljsko okolico.
Po okusnem kosilu v gostilni Štajdohar smo udeleženci dobili lične belokranjske spominke, magnetek na vezenini.
Sledil je avtobusni ogled starega mestnega jedra Črnomelj in povratek domov.
Kljub deževnemu vremenu je srečanje uspelo in zadovoljni člani si želimo še podobnih srečanj, posebej pa takih strokovnih predavanj.
Marija Stariha