Srečanje primorskih Metuljčic – Pivka – 19. 6. 2021

Srečanje primorskih Metuljčic – Pivka – 19. 6. 2021

V soboto, 19. junija je bil krasen dan, prav primeren za izlete.

Kot po navadi smo se v Ljubljani zbrali na parkirišču pri Dolgem mostu. Tokrat je bila ljubljanska skupina maloštevilčna (samo 5 nas je bilo), kar pa ni motilo prešernega vzdušja, ko smo vstopili na avtobus z dolenjskimi in belokranjskimi metuljčicami in metuljčki.

V Pivki pri gostišču Kara so nas pričakale članice in člani iz Postojne. Ker se je napovedoval zelo vroč dan, smo najprej odšli na krajši pohod na Primoža. Vodnik nas je popeljal na ogled podzemnih kavern, ki so jih Italijani zgradili in uporabljali med leti 1937 in 1943. Povzpeli smo se še do 22 energetskih točk, kjer smo si nabrali energije za povratek do Parka vojaške zgodovine. Jaz sicer nisem posebno navdušena nad vojaško opremo, vendar je bilo vodenje po muzejskem kompleksu zelo zanimivo. Všeč mi je bila podmornica in prikaz osamosvojitvene vojne pred 30 leti.

Po končanem ogledu smo se spet zbrali v gostišču Kara in si ob izdatnem kosilu izmenjali razne informacije, ki so vedno dobrodošle.

V Ljubljano smo se vrnili ob 18. uri, bogatejši za vtise zanimivega izleta.

Metuljčica Neda iz ljubljanske skupine

Vtisi dveh metuljčic:

Po korona obdobju smo imele Metuljčice prvo večje skupno srečanje in sicer je bilo to 3.srečanje promorskih Metuljčic. Pridružile so se nam tudi iz Novega mesta, Črnomlja in Ljubljane. Zbrali smo se v Postojni in potem pot nadaljevali proti Pivški dolini v gostišče Kara. Tam nas je pozdravila predsednica Janja Drenšek in nam posredovala nekaj podatkov o finančnem poslovanju in programu društva za leto 2021. Ker bo zaradi epidemije leto hitreje minilo, bo pa toliko bolj zapolnjeno, saj bomo imeli kar nekaj družabnih srečanj in predavanj o naši mali metuljčici “ščitnici”. Ker moramo tudi v tem “corona” času paziti na svoje zdravje, smo bili v svojem mehurčku in si skrbno razkuževali roke in nosili maske, vendar srečanje zaradi tega ni bilo nič manj zabavno, s polno vtisov in smeha. 

Po pozdravnem govoru naše predsednice smo nadaljevali pohodno pot proti vrhu Primoža, kjer smo si z vodnikom Aljažem ogledali bunkerje in energetske točke, potem pa se spustili do Muzeja vojaške zgodovine.

Bilo je lepo. Metuljčice in Metuljčki smo ponovni poleteli s svojimi prelepimi druženji.

Silva Murovec Vatovec         

Primož je 718 m visok vrh, na katerem so Italijani zaradi idealne lokacije s pogledom na celotno Pivško kotlino zgradili obsežen vojaški objekt s številnimi rovi in bunkerji. V njih so bile prezračevalne naprave s filtri za zaščito pred bojnimi plini, električna razsvetljava, vodni rezervoarji, skladišča hrane, orožja in razstreliva ter bivalni prostori in stranišča. Vse to je bilo zgrajeno v sklopu Rapalske meje, ki je potekala od Peči nad Ratečami, preko Jalovca, Triglava, Možica, Blegoša, Javornikov in Snežnika do morja pri Reki.

Ko se je italijanska vojska po kapitulaciji umaknila iz utrdbe na Primožu, so okoliški prebivalci iz nje odnesli vse, kar je bilo uporabnega. Njeno usodo so zapečatili Nemci, ki so leta 1944 razstrelili bojne bloke, zato je danes ohranjen le del teh podzemnih utrdb.

Danes je Primož poraščen vrh, okrog katerega vodi turistično – zgodovinska pot, ki je opremljena s številnimi informacijskimi tablami, na vrhu pa tudi z energijskimi točkami.

Jožica Goršič