Dan aktivnih metuljčic 2020, v Postojni

Dan aktivnih metuljčic 2020, v Postojni

V soboto 26.9.2020 smo v postojnski skupini za samopomoč organizirali DAN AKTIVNIH METULJČIC. Ta dogodek je bil sprva načrtovan za 25. maj, ko obeležujemo svetovni dan ščitnice, pa je bil zaradi epidemije odpovedan, tokrat pa nam ga je, ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov in priporočil v zvezi s korona virusom, uspelo izpeljati.

Malo nam je nagajalo vreme, tako da smo se odpovedali pohodu v Pivko jamo in namesto tega obiskali muzej. Dva izjemna vodiča sta nam predstavila sam muzej in stalno razstavo Muzej krasa ter nas skozi čas popeljala vse tja do ledene dobe, o čemer pričajo prve najdbe na našem ozemlju. Ogledali smo si okostja ledenodobnih živali, zbirko jamskih živali, ohranjen srednjeveški zaklad iz Predjamskega gradu in vrsto drugih dragocenosti, ki sodijo v zakladnico naše naravne in kulturne dediščine. V strnjeni obliki smo se seznanili z značilnostmi kraške pokrajine in njeno umestitvijo v naš prostor, še posebno zanimiv pa je bil analogni in interaktivni prikaz kraških jam na našem področju.

Na muzejskem dvorišču je naš Peter vsa ta nova znanja nadgradil s predstavitvijo mestnega jedra Postojne in znanih Postojnčanov. Sam načrtovan pohod po ulicah Postojne zaradi mraza in časovne stiske nismo izpeljali, pa nam je Peter tako slikovito približal značilnosti in posebnosti, da smo ga še Postojnčani pozorno poslušali. In seveda, ne bi bili mi, če se ne bi takoj »zagrebli« in Petra poprosili, da nas popelje po ulicah Postojne na enem od prihodnjih mesečnih srečanjih skupine.

Mraz in lakota sta nas že pošteno mučila, tako da smo se odpravili v bližnjo Pivko jamo, kjer so nam pripravili prigrizek in tople napitke. Po okrepčilu pa nas je prijetno presenetila Nadja, ki nam je pripravila plesno meditacijo. Njen namen je, da se sprostimo in dopustimo, da kreativna energija teče skozi naše telo in sproži proces samozdravljenja in harmoniziranja. Ob tem se topijo blokade in napetosti, vzpostavi se energijska pretočnost, kar je bilo lepo opazno tudi tokrat, ko smo se iz začetne zadrege in začudenja počasi skoraj vsi pridružili Nadji pri njenem plesu.

In že smo se morali odpraviti proti Postojnski jami, kjer so nam pripravili posebno voden ogled te svetovno znane lepotice, kot posebnost pa so nam dodatno dovolili še izjemen ogled treh štiriletnih zmajčkov, ki živijo v posebnem, ločenem okolju in niso izpostavljeni vsakodnevnim ogledom. Postojnska jama se je pokazala v vsej svoji veličini, vsak posameznik je po svoje odkrival in spoznaval njeno mogočnost in skrivnostnost, osebno izkušnjo je ponudila tudi s svojimi tisočerimi potmi in popolno temo.

Polni vtisov smo si ogledali še okoliški park in odšli na zasluženo kosilo v Hotel Jama. Lepo urejena dvorana in dobra hrana sta poskrbela za prijetno vzdušje, umetniški program, ki je sledil, pa je vse skupaj še izboljšal.

V postojnski skupini za samopomoč smo se pri pripravi programa za dan aktivnih metuljčic odločili, da bo povezovalna točka tega dne, poleg pohoda, tudi delavnica na temo »Plesje zdravje«. Ples je način sprostitve, ki dokazano krepi telo in duha in ima zelo velik vpliv na naše zdravje. Obdobje v katerem smo, zahteva od nas odgovorno ravnanje in omejuje druženje in bližnje stike, tako da običajnega rajanje nismo mogli izpeljati. Zato pa smo poiskali alternativne rešitve. V Pivki jami nam je Nadja približala plesno meditacijo, po kosilu pa smo nekaj časa namenili naši kulturni dediščini in sodobni glasbi, ki so nam jo predstavili naši gosti. Najprej sta se nam pridružila Nadja in Milan iz postojnske folklorne skupine Torbarji, ki sta odplesala nekatere značilne tržaške in notranjske plese.

Sledile so štiri mlade plesalke, sedmošolke, ki so se zbrale prav za ta naš dan, ter nam z lastno pripravljeno koreografijo, predstavile sodoben ples, aktualen med mladimi. Pa še majčke, ki so jih nosile, so ročno poslikale z motivi metuljčkov ter tako izkazale spoštovanje do vseh nas.  Vse skupaj je lepo povezoval Peter, ki je za zaključek zapel še nekaj znanih pesmi, še posebno pa je zažgal z Mlakarjevo Avtopromet Gorica.

Dan aktivnih metuljčic bi lahko trajal še in še, pa je vsega enkrat konec. Za slovo od Postojne je vsak udeleženec prejel vrečko z reklamnim materialom, tako, da se bo lahko spomnil na doživeto. Zraven smo priložili tudi doma narejeno brošuro, v kateri smo podrobneje obrazložili našo delavnico »Ples je zdravje«, dodali smo celo vrsto aktualnih navodil in napotil v zvezi z gripo in okužbami dihal, kot tudi ponovno spomnili na vaje za ščitnico ter vaje za motnje spomina. Vse te prispevke smo pripravili s sodelovanjem vseh vodij skupin, za kar smo jim hvaležni.

Na koncu naše zahvale: kot prvo se zahvaljujem vsem članom postojnske skupine za samopomoč, ki so aktivno sodelovali tako pri pripravi kot tudi pri izvedbi dneva aktivnih metuljčic. Še posebej velja zahvala Nadji in Petru, ki sta vložila veliko časa in dela, da je vse teklo gladko.

Zahvaljujem se še Janji kot tudi vsem vodjem skupin za vso skrb in pomoč pri organizaciji.

Zahvaljujem se gostom, Nadji in Milanu iz folklorne skupine Torbarji ter štirim mladim plesalkam za njihov nastop.

Zahvala gre tudi novinarki Olgi Knez, ki je z nami preživela cel dan ter današnji dan in društvo Metuljčica predstavila v medijih.

Posebna zahvala pa gre Občini Postojna, ki je celoten dogodek v veliki meri finančno podprla.

Magda Tomšič

Vodja postojnske skupine za samopomoč