DAM V BELI KRAJINI 26.5.2018

DAM V BELI KRAJINI 26.5.2018

Pridi, popotnik sem čez Gorjance,
v Semič, Metliko, v Črnomelj,
zavij do Kolpe na Vinici.
Grm češminov, šipekzardeli v omejkih,
v stelnikih breze, potočkov ni bistrih, 
Lahinja že zemljo žejno napaja;z dobroto, lepoto deželica sonca in grozdja osvaja...
(Lojze Jože Žabkar, moj stric)
... in spet me je osvojila, tokrat na prelepem izletu z društvom Metuljčica.

Dragi vsi.

V gostišču Samarin v Črnomlju smo prisluhnili dipl. medicinski sestri Tatjani Gregorič o nasvetih za dober življenjski slog, mag. kineziologije Darjan Spudić pa nam je predstavil nasvete o gibanju in motivaciji za boljše počutje. Ja: "Bolj čutimo kapljico bolezni, kot sod zdravja". (Hipokrat)


Pot smo nadaljevali v Krajinski park Lahinja, kjer nam je gospa Ana Klepec povedala marsikaj zanimivega o Pustem Gradcu, pokazala cerkev z dvema zvonovoma, delovanje stare žage – venecijanke, in mlin, ki še vedno melje žito.

  
 V spominski Župančičevi hiši smo si ogledali film in razstavo njegovih del in spominov. "Kuj, me življenje, kuj! Če sem kremen,  se raziskrim, če jeklo, bom pel, če steklo - naj se zdrobim. (Oton Župančič).  

 

Na Šokačkem dvoru v Žuničih smo doživeli prijetno presenečenje – pozdrav moškegav beli belokranjski noši, ki nam je predstavil krajevne običaje, nas pogostil s šilcem žganja. Mlada Belokranjka v beli noši nas je sprejela z belokranjsko pogačo in nam pokazala postopke pri izdelovanju platna iz lanu. “Baba trla lan, da joj prođe dan…” Videli smo izdelke iz lanu, pisanice, belokranjsko vezenino, prostore… Zelo lepo. Prelep sobotni majski Dan aktivnih Metuljčic smo zaključili v gostišču Veselič v Podzemlju in si, po odličnem kosilu, nazdravili z metliško črnino. “Metliška črnina kraljica je vina…”

   

Prisrčna hvala: Klavdiji Eržen, vodji Sekcije Ljubljana, za prijazno vabilo, Darinki Klemenčič, vodji Sekcije Črnomelj, za organizacijo, Janji Drenšek, predsednici društva Metuljčica za pozdrav in dobre želje, vodniku Lojzetu Hudelja za odlično vodenje, šoferju za prijetno vožnjo, vsem udeležencem DAM za dobro voljo, smeh in klepet. Lepo mi je bilo med vami.
Prijazen pozdrav, srečno in srčno dalje,

Marica Androjna

Pesem Beli krajini
Na Dolenjsko in čez Gorjance me vleče srce.
Na mladost, ki je mimo, spomini ožive.
Čeprav to gorovje ločuje, a združuje ljudi,
ki tu in tam pridno delajo in v slogi živijo vse dni.

Ata Vinko je komat očistil bleščavo,
v zapravljivčka zapregel kobilo Pramo,
z Rake po cesti počasi v Novo mesto,
kjer nas je na postaji počakal zvesto.

Mi pa na počasni vlak, ki je sopihal:
Birčna vas, Uršna sela. Rožni dol …
V Črnomlju nas je stric Žabkar čakal,
pipico zavihal in belokranjca natočil.

Eno leto sem pri stricu živela,
čar belih narodnih noš doživela. 
Belokranjci so srčni, dobri ljudje,
v deželi grozdja mi lepo bilo je.

Veliko kolegic in odlična fotografa,
dobre znance, sem tam spoznala,
z Vesno na Doblički gori praznovala,
saj rojstni dan na isti dan imava.

Rada vračam se v to krajino belo,
prijateljice obiskujem in je veselo,
spominjamo se nekdanjih dni,
z metliško črnino nazdravimo si.

Marec, 2018    Marica Androjna, roj. Žabkar


Darinka!
Res si čudovito organizirala DAM. Res je bilo lepo. Najprej je bilo veliko pametnega povedanega na predavanju o življenskem slogu in vadbi. Če ne bomo prehitro pozabila, se bom držala navodil. Ogledali smo si bisere Bele krajine. Tudi jaz, čeprav sem Belokranjka,
sem bila prvič na Šokčevem dvoru in Krajinskem parku Lahinja. 
LP Fanika

To, da so prebivalci Bele krajine gostoljubni ljudje, je splošno znano in tudi to, da Metuljčice pripravljajo najboljše izlete že vsi vedo. 
Pohvalile bi oba vodiča, izbran in premišljen program, sproščeno vzdušje, odlična predavanja medicinske sestre in kinezologa, hrano in Metliško črnino. Posebna zahvala organizatorki, ga. Darinki Klemenčič, vodji Metuljčic iz Črnomlja za organizacijo.
Največ pa je vredno to, da se na srečanjih družimo. Potožimo se druga drugi in se tolažimo med seboj. Vedno znova ugotavljamo, da s težavami nismo same. Tako smo si na izletu nabrale novih moči, nasvetov in izkušenj. 
Še dolgo se bomo spominjale tega izleta in se že veselimo naslednjega srečanja.
Metuljčice iz Postojne

Pozdravljeni,
za organizacijo DAM-a je bilo potrebno nekaj volje, truda in potrpljenja, kar mi je vzelo nekaj časa, pa vendar smo s skupnimi močmi izpeljali DAM tako kot smo si zamislili in preživeli soboto v prijetni družbi. Še celo narava nam je z lepim vremenom pripomogla k 
boljšemu razpoloženju. Rada bi se zahvalila vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri oblikovanju tega dogodka.
Lep pozdrav Darinka