4. srečanje ščitničnih bolnikov Primorske – ogled Postojne

4. srečanje ščitničnih bolnikov Primorske – ogled Postojne

Končno smo dočakali, da je NIJZ sprostil ukrepe do te mere, da smo začeli razmišljati o organizaciji naših društvenih aktivnosti. Zaključili smo leto 2021, organizirali dopisni občni zbor, sprejeli zaključni račun in se odločili, da nekam gremo. Kako velika je bila želja po druženju pove podatek, da se je po vabilu Primorskih Metuljčic kar vsul plaz prijav.

METULJČICA, društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice, postojnska skupina za samopomoč, je v soboto, 2. aprila 2022 organizirala 4. srečanje ščitničnih bolnikov Primorske. Srečanje je bilo organizirano z namenom, da povežemo ščitnične bolnike med seboj, pridobimo nova znanja in si izmenjamo izkušnje. Tokrat smo z vodniki, ki so nas spremljali, za naše zdravljenje še posebej izpostavili pomen druženja, gibanja, zlasti hoje, kot tudi vlogo zdravilnih zelišč v našem vsakdanu.

Kljub slabemu vremenu smo se podali na pot. Srčnost postojnske vodje Magde in njenih članov in članic nas vedno prijetno preseneti. Ob prihodu so nas pričakale s čajem in prigrizkom.

Vedno pravim metuljčice toda brez prizadevnih metuljčkov ne gre. Tako je vajeti v roke vzel Peter, ki nas je najprej v sliki in besedi popeljal dve leti nazaj, ko smo v Postojni prav tako gostili metuljčice, nato pa nam je na slikovit način predstavil mestno jedro Postojne vse tja do Brivnice Ozbič in Majlont. Predstavitev je bila izjemno lepo pripravljena in zanimiva, še postojnčani smo ji pozorno sledili. 

V snežnem metežu smo se nato podali na pohod po Postojni. Dokazali smo, da se da z dobro voljo, smehom in dovolj velikimi dežniki premagati vremenske neprilike. Prav otroško smo bili razposajeni na osrednjem trgu Postojne, saj je ravno takrat snežilo kot že dolgo ne.

Na Sovič, kjer nam bi Jože Podboj predstavil naše lokalne rastline in še posebej tista zelišča, ki pomagajo pri obolenjih ščitnice, zaradi naše varnosti nismo šli. Raje smo se odločili za plan B in odšli v Dino center Pivka ter Eko muzej Slovenska vas. Zanimivo si je bilo ogledati sodoben način predstavitve naših zveri, spoznati rastlinstvo in jezera v pivški dolini. Pravi balzam za dušo je bil nekaj minutni filmček o Pivških jezerih, ki smo si ga ogledali.

Zelo zanimiv je bil ogled brivnice opremljene v starinskem slogu.

Morebitne posledice slabega vremena pa smo odpravili tudi z okrepčilom pri Klunovih v Majlontu.

Za marsikaterega udeleženca je bil to prvi stik z našimi kraji, bili so očarani nad predstavljenimi lepotami in značilnostmi.

Najboljše stvari so tri pravijo in to dobra družba, poučna predavanja in izvrstna hrana za kar gre zahvala naši Nadji. Po kosilu in izčrpnem klepetu smo se odpravili domov polni novih znanj, izkušenj in veseli, da smo se končno spet srečali metuljčki in metuljčice iz vseh koncev Slovenije. In smo se poslovili, pa ne za dolgo, saj se že konec maja srečamo v Beli Krajini.   

Pripravila: Magda Tomšič

Podpredsednica društva Metuljčica in

vodja postojnske skupine za samopomoč